Monday, January 30, 2012

Rumusan Cinta Rasul di TV Al-Hijrah

Sebahagaian kesimpulan yang dapat diambil daripada rancangan bual bicara sebentar tadi di TV Al-Hijrah

Tajuk: Cinta Rasul: Ke Arah Pembangunan Ummah.

Ahli Panel:

1) Dr Asyraf Wajdi Dusuki (Ketua Penyelidik, International Shari'ah Research Academy for Islamic Finance, ISRA)

2) Dr Farid Shahran (Fellow Kanan, Institut Kefahaman Islam Malaysia, IKIM)

3) Dr Maszlee Malik (Pensyarah Kulliyyah Ilmu Wahyu & Sains Kemanusiaan UIAM).

Moderator: Saudara Amin Idris

Antara isi-isinya:

Sulaiman An-Nadwi (Penulis Kitab Siratunnabi) meletakkan 4 ciri penting dalam sirah Nabi SAW yang tidak ada dalam sejarah pemimpian-pemimpin lain:

1) SAHIH...melalui jalan periwayatan yang dijaga kebenarannya
2) LENGKAP/KOMPREHENSIF...dari sekecil-kecil perkara sehingga sebesar-besarnya
3) PRAKTIKAL...untuk semua golongan dan peringkat umur
4) REALISTIK...perkara yang memang boleh dibuat oleh orang dan bukan terlalu ideal

Jangan 'selective' dalam mencontohi Nabi SAW dengan hanya melihat aspek 'spiritual & ritual'. Contohnya melihat aspek fizikal dan pakaian tapi tidak mengambil berat aspek asas seperti kebersihan. (contoh lain, melihat aspek ibadah khusus seperti solat dan haji tapi mengabaikan aspek pengurusan masa, organisasi dan negara)

Aku pergi ke Barat, aku lihat Islam tanpa Muslim. Tetapi bila aku pergi ke Timur, aku lihat Muslim tanpa Islam (kata-kata Syed Qutb, tapi ahli panel tadi kata ni disebut oleh penyair terkenal Muhammad Iqbal. Setakat yang dicari, ni kata-kata Syed Qutb). Tentang ini, aku ambil ulasan Ustaz Pahrol Md Juoi, "Mengapa? Dilihatnya semua amalan-amalan Islam seperti menjaga kebersihan, mengurus masa, menepati janji dan lain-lain telah diamalkan oleh orang-orang Barat. Sayangnya, amalan-amalan itu tidak berlaku di kalangan orang Islam sendiri di Timur. Sikap pengotor, tidak menepati janji dan membuang masa masih berakar umbi dalam masyarakat Islam sendiri."

Aku pasti ramai yang tahu bahawa Nabi SAW diletak di tempat pertama dalam buku "The 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History" oleh Michael H. Hart (1978). Nabi SAW memang tidak layak dibandingkan dengan manusia biasa kerana baginda adalah Rasulullah SAW. Namun, apa yang boleh kita ambil dari analisa Hart ialah, daripada aspek PENGARUH sahajapun, Nabi SAW sudah menandingi pemimpin lain, apatah lagi dari aspek-aspek yang lain.

Tentang Piagam Madinah, apa yang menarik perhatian aku ialah apabila Dr Maszlee menyebut tentang konsep UKHUWWAH, menjawab soalan Amin Idris berkenaan adanya 23 fasal berkenaan orang Islam dan 24 fasal berkenaan orang bukan Islam dalam perjanjian itu. Ukhuwwah Islamiyyah (sesama Muslim) dan ukhuwwah insaniyyah (sesama manusia yang lain). Masyarakat Madinah yang berbeza bangsa, keturunan dan agama (misalnya Bilal dari Habsyah yang gelap warna kulitnya, Salman yang berasal dari Parsi, dan Bani Israel) dapat disatukan di bawah satu pemerintahan. (sebab itulah Madinah boleh jadi model negara Islam yang ada rakyat dari pelbagai kaum seperti Malaysia).

Berkenaan sambutan Maulidul Rasul SAW seperti berarak dan sebagainya: asanya ialah kita buat sambutan dengan ada pelan TINDAKAN. (Biar bila habis je majlis sambutan, masyarakat tahu apa patut buat dan bagaiman nak buat. Apa dan bagaimana ni kita kukuhkan melalui pendidikan berterusan melalui masjid, sekolah, media dan sebagainya. Contohnya, kita edar kad-kad poket yang ada zikir-zikir dan doa yang Nabi SAW baca. Pasal pendidikan berterusan tadi, apa kata kita buat handout cantik-cantik yang senaraikan rancangan-rancangan agama yang ada di TV dan Radio yang masyarakat boleh tengok dari semasa ke semasa)

Hidupkan budaya ilmiah. Tahu sesuatu perkara melalui kajian, soal-jawab. (Contohnya kita galakkan orang untuk ada penasihat agama yang dia simpan nombor telefonnya).

Bagi pendakwah (tak semestinya ustaz-ustaz, para wartawan pun pendakwah), kita kena ada prioriti, sunnah mana yang kita kena tekankan dalam masyarakat. Bukan kita nak 'selective', tapi kita nak ikut awlawiyyat (keutamaan) supaya apa yang penting didahulukan. (Contohnya galakkan masyarakat hidupkan amalan salam, selawat pada Nabi bila dengar orang sebut nama Nabi, amalkan zikir pagi dan petang, berbudi bahasa dan sebagainya)

Nak cinta Nabi, kena kenal Nabi SAW. Nak kenal Nabi SAW, bacalah sirah baginda. (Jadi, biarlah sebuah keluarga, ada sebuah buku sirah sekurang-kurangnya. Tak payah yang tebal-tebal, ambil yang ringkas pun takpe. Contohnya macam Sirah Nabawiyyah oleh Dr Mustafa as-Siba'ie. Takpun lazimkan keluarga tengok rancangan seperti Law Kaana Bainanaa).

WALLAHU A'LAM..ALLAHUMMA SOLLI 'ALA MUHAMMAD, WA 'ALA AALI MUHAMMAD

Thursday, January 12, 2012

Selamat Hari Lahir Buatmu

"Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatupun, dan Dia memberi kamu pendengaran, penglihatan dan hati, agar kamu bersyukur"

Surah an-Nahl, ayat 78


"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungkannnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan, dan tempoh menceraikan susunya adalah dalam masa dua tahun, Bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu
dan (ingatlah) kepada Aku jualah tempat kembali"

Surah Luqman, ayat 14Tuesday, January 10, 2012

Peluang Kedua

Syukur kepada Allah s.w.t yang masih memberi peluang kepada kita untuk hidup hingga ke saat ini. Selawat dan salam buat Rasul junjungan s.a.w. atas pengorbanannya yang terlalu banyak...Lau Kaana Bainana (andai baginda s.a.w. ada bersama kita)

Jika kita masih membuka mata pada hari ini, segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kita setelah mematikan kita dan hanya kepadaNYAlah kita akan kembali. Hari yang baru ini tidak lain merupakan peluang seterusnya yang diberi oleh Allah kepada kita untuk mensyukuri apa yang telah kita dapat dan memohon kemaafan atas kesilapan kita selama ini.

Maafkan hamba-hambaMU ini ya Allah...

Waktu susah dahulu, kami meminta kepadaMU. Bukan itu sahaja, malah kami berjanji menjadi hambaMU yang baik. Tetapi kami lalai kemudiannya. Hanyut dengan kehidupan. Kosong rasa jiwa. Solat dan bacaan Quran menjadi tawar. Lama selepas itu, datang lagi kesedaran dalam diri, lantas kami kembali. Tetapi, selepas itu kami tewas lagi.

Namun, ENGKAU masih terus memberi peluang.

Hari ini, kami membuka mata lagi untuk umur yang semakin bertambah...telah hampir 30 tahun perjalanan hidup ini. Jantung masih berdenyut. Udara masih dapat dihirup. Hari-hari semalam penuh dosa yang kami sedar mahupun tidak. Solat yang hanya menjadi rutin biasa tanpa keinsafan. Bacaan Quran yang hanya meniti di bibir sekali sekala.

Maafkan hamba-hambaMU ini ya Allah....

Wad-wad seperti ICU (Intensive Care Unit) dan HDW (High Dependency Ward) menyedarkan ramai orang bahawa insan ini sangat lemah dan kerdil lalu menginsafi diri akan betapa besarnya kurniaan Allah s.w.t. Hanya doa dan linangan air mata mengiringi sesiapa yang pernah merasainya. Seorang ibu tidak akan meninggalkan hospital walau sepenat mana sekalipun dia menunggu anaknya. Begitu juga seorang isteri atau suami. Disebalik wajah sugul mereka, sangat tinggi kebergantungan kepada Allah s.w.t. agar memberi peluang kedua buat mereka walaupun mungkin sebelum ini mereka tidak pernah mengharap sebegitu rupa kepadaNYA.

Ya Allah, perbaikilah bagi kami agama kami....

Bimbinglah kami menjadi hambaMU yang taat di kala susah dan senang....

Jauhilah kami dari perkara yang melalaikan....