Monday, November 9, 2009

Menyahut SeruanAlhamdulillah, program umrah dan lawatan sambil belajar ke Arab Saudi saya bersama-sama dengan rakan-rakan tahun akhir dan tahun 3 pelajar-pelajar farmasi telah diluluskan oleh pihak pentadbiran UIAM. Insya Allah, program tersebut kami rancang pada 19-30 April 2010, sebaik sahaja tamat semester akhir. Jadi, sekarang dalam proses mencari penaja-penaja untuk mengurangkan sedikit kos yang perlu dibayar oleh kami. Kepada rakan-rakan, kalau ada siapa-siapa sahaja, individu, syarikat persendirian, badan korporat yang berpotensi untuk memberi sumbangan, boleh dimaklumkan kepada saya atau peserta-peserta lain. Semoga Allah memudahkan urusan ini.

Sedikit perkongsian untuk semua...

53. Katakanlah: "Hai hamba-hamba-Ku yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

54. Dan kembalilah kamu kepada Tuhanmu, dan berserah dirilah kepada-Nya sebelum datang azab kepadamu kemudian kamu tidak dapat ditolong (lagi).

55. Dan ikutilah sebaik-baik apa yang telah diturunkan kepadamu dari Tuhanmu sebelum datang azab kepadamu dengan tiba-tiba, sedang kamu tidak menyadarinya.

56. Supaya jangan ada orang yang mengatakan: "Amat besar penyesalanku atas kelalaianku dalam (menunaikan kewajiban) terhadap Allah, sedang aku sesungguhnya termasuk orang-orang yang memperolok-olokkan (agama Allah ).

57. Atau supaya jangan ada yang berkata: 'Kalau sekiranya Allah memberi petunjuk kepadaku tentulah aku termasuk orang-orang yang bertakwa'.

58. Atau supaya jangan ada yang berkata ketika ia melihat azab 'Kalau sekiranya aku dapat kemnbali (ke dunia), niscaya aku akan termasuk orang-orang berbuat baik'.

59. (Bukan demikian) sebenarya telah datang keterangan-keterangan-Ku kepadamu lalu kamu mendustakannya dan kamu menyombongkan diri dan adalah kamu termasuk orang-orang yang kafir."

60. Dan pada hari kiamat kamu akan melihat orang-orang yang berbuat dusta terhadap Allah, mukanya menjadi hitam. Bukankah dalam neraka Jahannam itu ada tempat bagi orang-orang yang menyombongkan diri?

61. Dan Allah menyelamatkan orang-orang yang bertakwa karena kemenangan mereka, mereka tiada disentuh oleh azab (neraka dan tidak pula) mereka berduka cita.

62. Allah menciptakan segala sesuatu dan Dia memelihara segala sesuatu.

Surah az-Zumar, ayat 53-62, muka surat 464-465, juzu’ 24

P/S: Doakan saya dan rakan-rakan UIAM yang masih dalam peperiksaan akhir semester I yang mencabar ni...SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH HAJI KEPADA SEMUA TETAMU-TETAMU ALLAH UNTUK MUSIM HAJI 2009!


No comments:

Post a Comment