Wednesday, May 6, 2009

Kembara Pantai Barat

“Betul ke ni?” terpinga-pinga aku membaca mesej dari nombor yang tak dikenali yang meminta aku mengesahkan untuk menerima atau tidak tawaran HOE Pharmaceuticals Sdn. Bhd. untuk latihan industri. Sambil terhuyung hayang dalam lori yang membawa aku dan kawan-kawan, aku masih tak mempercayainya. “Tersilap faham kot”. Ketika itu, kami sedang dalam perjalanan ke sekolah menengah yang menempatkan anak-anak orang asli untuk sesi motivasi. Program ini adalah tambahan dalam aturcara COHSAS 2009 (Community and Health Services for Aborigines) anjuran Biro Kebajikan, Persatuan Pelajar-Pelajar Farmasi UIAM.

Akhirnya, selepas pulang dari COHSAS, aku mengesahkan dengan Kak Yani, PA Dr Kausar Ahmad iaitu Course Coordinator bagi subjek tersebut dan Miss Mala, Assistant Human Resource Manager, HOE. Syukurlah, memang benar aku berjaya. Rasa terkilan juga apabila 2 orang lagi rakanku, Syafiq dan Latfi tidak berjaya mendapat tempat. Mujurlah Ejad diterima sekali. Kalau tak, seorang diri la jawabnya dari UIAM. Ada 5 lagi pelajar daripada IPT lain, 4 UKM dan seorang CUCMS. 7 orang kesemuanya. Aku yang melapor diri paling awal, 4 Mei yang lalu. UKM akan masuk minggu depan, 11 Mei, Ejad 25 Mei dan CUCMS 1 Jun.

Aku menetap di Shah Alam buat sementara waktu bersama adik dan kawan-kawan serumah sewanya. Akhirnya, dapat juga aku datang ke rumah sewa mereka. Sudah lama memendam hajat untuk datang.

Hari pertama

Memandangkan aku masih tak kenal sangat jalan, adik tolong hantarkan. Miss Mala cuti. Jadi, sampai-sampai di HOE, selepas menunggu agak lama di pondok pengawal, aku menunggu lagi di pejabat pentadbiran. Akhirnya Mr David, Assistant Factory Manager memperkenalkan dirinya dan meminta seorang staff, Kak Hasliza (penyelia pengeluaran) untuk membawa aku ke Bahagian Pengeluaran (Production Department). Tiba di situ, terus sahaja aku diperkenalkan kepada Pengurus Pengeluaran, Mr Tan Koh Ho yang juga merupakan salah seorang daripada 3 (sahaja!) ahli farmasi di syarikat tersebut. Menyusul sesi ta’ruf ialah Aqilah (eksekutif pengeluaran, muda setahun dari aku) dan Kak Farhana (kerani kanan pengeluaran, tua dua tahun dari aku). 2 orang ni yang akan banyak membimbing aku di jabatan pengeluaran. Selepas itu, Mr Tan terus sahaja meletakkan aku di bahagian pembungkusan. Senyum sajalah kepada makcik-makcik dan adik-adik dan yang sebaya dengan aku.

“You boleh bagi training kan untuk public speaking. Boleh buat kat sini tak?” Tanya Mr Tan. Tergamam aku. “Untuk staff ke?” aku buat-buat tak tahu pula (untuk staff la, untuk siapa lagi muzani oi). Memang aku ada nyatakan dalam resume, aku pernah memberi latihan pengucapan awam…tetapi itu untuk pelajar sekolah. Kalau untuk staff ni, rasa macam berat juga. Bukannya tahu sangat pun. Lagi-lagi dalam English, berbelit nanti lidah. “Will you accept this challenge?” pinta Mr Tan. “I’ll try to look at the materials that I have 1st”. Rasa nak cabar diri untuk buat benda baru tetapi bimbang juga kalau tak kesampaian pula nanti. Sampai harini tak buat keputusan lagi….

Lepas tu, aku diberi 2 fail; SOP dan GMP n PIC/S. SOP tu untuk jabatan pengeluaran. Setiap jabatan ada SOP masing-masing. Ada juga SOP yang sama tetapi untuk beberapa jabatan. Memang tebal betul. Sampai mengantuk aku membelek satu persatu. Untuk hari pertama ni, aku diminta untuk memahami tentang cream, ointment, gel, lotion; pendek kata semua semi-solid dosage forms dan type of water for pharmaceuticals.

Hari ke-2

Hari untuk mesin dan peralatan yang digunakan. Antaranya Ink Jet Coder Imaje untuk mencetak maklumat seperti expiry date, manufacturing date dan batch number, Schinder Shrinkwrap Tunnel untuk membungkus plastic nipis lutsinar kat luar kotak tu dan Labelling Machine. Pastu ada juga tengok packing procedures dalam SOP.

Tiba-tiba Mr Tan panggil aku dan bagi satu fail tentang GMP examination. Dia minta aku review soalan-soalan yang ada dan tengok kesesuaian. Kalau nak cadangkan soalan baru atau format baru pun boleh. “Jadi penggubal soalan ke aku ni?” bisik diri sendiri.

Hari ke-3

Aku diperkenalkan kepada Abg Saiful, (seorang lagi eksekutif pengeluaran). Dia menjaga bahagian dispensing dan manufacturing. Walaupun nampak pendiam, tetapi sangat bagus respon pada soalan bila kena pada tempatnya. Aku berpeluang untuk masuk ke bahagian dispensing dan manufacturing tetapi cuma penerangan ringkas sahaja. Minggu depan akan lebih diperincikan.

Hari ke-4

Hari untuk documentation yang ada di production department. Weekly & Monthly Production Schedule menyenaraikan jadual pengeluaran produk-produk untuk seminggu dan sebulan, macam jadual kelas la. Jadual ni disusun oleh Production Planning & Inventory Control Department (PPIC). Job Sheet pula menyenaraikan semua bahan-bahan mentah dan pembungkusan untuk satu-satu produk sekali dengan berat, kuantiti, nombor stok dan lain-lain. Batch Manufacturing Record (BMR) amat penting kerana BMR akan dirujuk ketika audit. Packing Records dan IPQC for Packing adalah berkaitan dengan pembungkusan produk.

Hari ke-5.

Belajar tentang salah satu kerja dalam bahagian pengeluaran iaitu Reconciliation dan Redressing. Reconsiliation ni macam pengiraan semula. Bahan-bahan seperti label, PIL (patient information leaflet), meditag yang terlebih akan dibungkus balik dan dihantar untuk reconciliation. Redressing ni pula untuk barang-barang yang asalnya untuk pasaran Malaysia, tetapi dibuat pengubahsuaian untuk pasaran negara lain, biasanya melibatkan label luar.

Hari ni juga berpeluang untuk solat Jumaat di Masjid Bandar Sultan Sulaiman. Besar juga masjidnya. Pertama kali merasai pengalaman solat Jumaat pada hari ‘bekerja’. Sempat juga berkenalan dengan lebih dekat dengan Hamka, Hanif dan Salam, staff yang menumpang kereta aku untuk ke masjid.

Beginilah sedikit sebanyak sorotan minggu pertama latihan industri aku. Terima kasih

1 comment:

  1. huh.. mencabar molek berada di kilang.. untung la sapo2 hok buleh pengalaman baru ni..

    muzani, 2 oghe tu gano?? wak kigho la.. haha

    ReplyDelete