Sunday, February 6, 2011

Tanyalah ALLAH

"Assalamu'alaikum...Ustaz Che Ku Razak kan?" aku bertanya kepada lelaki itu.

"Ye..." jawabnya ringkas sambil tersenyum.

"Saya Muzani...anak murid ustaz waktu ustaz jadi Penolong Kanan 1 di Tok Jiring...tahun 1998 ke 2000 camtu" aku memperkenalkan diri.

Wajahnya tak banyak berubah. Seingat aku, sejak ustaz bertukar ke sekolah lain, inilah kali pertama aku bertemu semula dengannya. Semasa beliau bertugas di SMKA Tok Jiring, aku sifatkan pentadbiran sekolah pada waktu tu berada di bawah kepemimpinan agama. Pengetuanya Ustaz Nawawi, PK1 Ustaz Che Ku Razak, PK HEM Ustazah Wan Fatimah, Pengerusi PIBG bekas Qadhi (lupa namanya) serta guru-guru agama yang murabbi seperti Ustaz Ramli Muda, Ustaz Ibrahim, arwah Ustaz Wan Nordin, Ustaz Syed Shukri, Ustaz Abdul Rahman dan beberapa lagi yang lain.

Waktu tu, tiada pengawas sekolah. Yang ada sistem naqib naqibah yang lebih kurang berfungsi seperti pengawas sekolah tetapi dipilih oleh para guru dengan kriteria mempunyai personaliti yang berakhlak dan boleh dicontohi. Aku sangat berasa segan dengan mereka. Sempat juga merasa usrah pagi Khamis yang diwajibkan kepada semua pelajar sekolah. Setiap kumpulan ada tempat masing-masing di bawah seliaan para nuqaba' dan penolong nuqaba'.

"Kita ni pelajar sekolah agama biar lain. Kena duduk atas tikar sembahyang, doa dan minta panduan dari Allah. Apa yang Allah bagi, elok ke, kurang ke, Allah akan bagi kekuatan pada kita", ulas beliau tentang kahwin...barangkali kerana aku meminta nombor telefonnya untuk memudahkan urusan kalau ada panggilan apa-apa.

Pertemuan yang sekejap itu sangat berharga. Nasihat-nasihat dari para guru yang murabbi yang pernah aku terima sewaktu sekolah dulu diulang kembali.

"Okei ye ustaz, jumpa lagi. Doa-doakan saya", aku mengakhiri pertemuan itu sambil sedikit terkejut melihat ustaz menaiki motor rupanya dengan isteri beliau datang ke bandar. "Bekas pengetua sekolah menengah yang besar-besar datang bandar dengan naik motor...memang ustaz seorang yang merendah diri" aku berkata dalam hati.

...................................

Tanyalah Allah! Itulah kesimpulan yang aku dapat daripada pertemuan itu. Jangan hanya berusaha tanpa merujuk padaNYA. Bersiaplah dengan segala macam teknikalnya, tapi jangan dilupa persiapan ilmu dan rohani.

4 comments:

 1. tak sabar nak tunggu announcement rasmi daripada bro muzani....semoga Allah permudahkan..=)

  ReplyDelete
 2. Supo nok rayo jah..insya Allah...pesanan penaja untuk student2..gunalah masa zaman belajar molek2 kerana bila anda bekerja, tiada lagi cuti sem..sekian hehehe

  ReplyDelete
 3. hehe..nampok bahagia jah loni....tunggu jugak announcement dari saya nanti deh..=)

  ReplyDelete
 4. Oo...ada announcement jugok die rupanya...

  ReplyDelete