Saturday, November 26, 2011

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH!


SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH
KEPADA SEMUA!


Kenangan di Masjidil Haram, Makkah


Kenangan di Masjid Nabawi, Madinah

Saturday, November 19, 2011

Apa Ada Pada Nama


Dalam dunia ni ada sesetengah perkara diberi pelbagai nama.

Akhirat disebut dan disifatkan oleh Allah dengan beberapa nama antaranya hari kebangkitan, hari perhimpunan, hari perhitungan dan hari pembalasan. Ada orang terkesan dengan nama hari kebangkitan. Mungkin ada juga yang terkesan dengan nama hari pembalasan. Terkesan untuk buat dia berfikir bahawa itulah siri-siri kiamat, suatu saat yang pasti akan berlaku dan nak tak nak, dia akan lalui fasa tu sama ada bersedia atau tidak.

Lain orang lain asbab kesedaran dalam dirinya.

Ada orang terkesan dengan cara jumpa dengan orang yang dia cukup hormat.
Ada orang terkesan bila baca kisah orang lain yang sudah berubah dan hidup dengan lebih bermakna
Ada orang terkesan bila dia pergi ke tempat-tempat berkumpulnya orang-orang soleh dan dia melihat betapa tenangnya hidup dalam suasana mereka
Ada orang terkesan bila melihat sendiri di depan mata apa yang selama ini dia belajar misalnya melihat sejarah hidup Nabi SAW dan sahabat bila ke Makkah.
Ada orang terkesan dengan ditimpa musibah dalam hidup
Ada orang terkesan bila dia mengadu pada Tuhan
Ada orang terkesan dengan hanya melihat gambar
Ada orang terkesan bila melihat hebatnya dan indahnya alam ciptaan Tuhan
Ada orang terkesan bila membaca Al-Quran atau diterjemahkan Al-Quran atau mendengar Al-Quran

Membaca, menonton, berborak tentang kisah-kisah mereka yang terkesan boleh membuatkan kita terkesan insya Allah

Aku sekadar menyebut beberapa nama yang aku tahu:

Prof Dr Muhd Kamil (Pensyarah)...dianugerahkan taraf Profesor dan diberi peluang menunaikan haji
Sham Kamikaze (Artis)...musafir masjid ke masjid bersama sahabat lama dan pertemuan dengan Sheikh As-Sudaisi
Yusuf Islam (Cat Stevens, Artis)...terselamat daripada lemas
Bro Lim Jui Soon (Pendakwah)...menonton CD debat Ahmed Deedat
Malik Noor (Ahli Sukan)...mendengar azan Masjid KLCC

Dan nama-nama lain yang aku tidak pasti dengan teliti kisah hidup mereka seperti Dr Danial Zainal Abidin (Doktor Perubatan), Bob Lokman (Artis), Catriona Bahrin Ross (Artis) dan ramai lagi.

Cerita mereka hanyalah asbab hidayah. Hanya DIA yang mengurniakannya bila hambaNYA berusaha untuk dekat padaNYA.

Jadi, bilakah lagi giliran kita? Marilah kita mulakan hidup baru, hidup yang penuh ketenangan dan kedamaian dalam rahmat Tuhan...

Mulakan sekarang, mulakan sikit demi sikit, mulakan terus menerus, mulakan dengan apa yang membuat kita TERKESAN!

Thursday, November 17, 2011

Apabila Agamawan Menagih Kemegahan

Apabila tulisan dalam blog atau status facebook mengenai agama dipuji orang, "hmm...nak tengok jap ada orang komen bagus-bagus tak, ada orang like tak, ada orang share tak"

Bila orang tanya kita soalan yang kita memang tahu banyak dan kita pun terangkan satu persatu dengan lancar lantas ditanya lagi dan lagi. Kemudian kita dapat tahu pulak orang lain sebut pasal kehebatan ilmu kita. Lalu kita rasa hebat, kagum pada diri

Bila imam datang lambat dan tengok orang lain naik jadi imam lalu tak puas hati dan pandang rendah pada orang tu. Pada waktu lain plak, dia ditegur oleh makmum atau orang kampung kerana kesilapannya lalu terbit dalam hati, "sedap hati nak tegur imam..."

Bila penceramah menyebut dan mengungkit (bukan niat menasihati) pasal orang tak dengar kuliah dia dan bangkit pulang terus

Bila seorang yang rasa dia tahu banyak dan pandang semacam bila tengok orang lain beri kuliah. Kadang-kadang, tak nak pun dengar orang lain menyampaikan ilmu

Bila tok bilal atau imam yang bertugas dan berbetulan dengan ada orang besar datang solat kat masjid dia, tiba-tiba bilal atau imam yang lain ambil alih.

Bila diri dipandang sebagai orang agama dalam kampung tetapi tak diberi peluang untuk mengetuai majlis seperti tahlil, imam solat jenazah dan sebagainya kerana dia datang lambat atau orang lain kesuntukan masa untuk menunggu

Bila ada orang meminta sumbangan lalu diberi tapi dengan ungkitan dan kata-kata yang tak puas hati

Bila orang besar besar, Dato' Datin, Tan Sri Puan Sri di depan, cakapnya teratur, permintaan dipenuhi tanpa banyak soal, didahulukan, berjaga-jaga dengan semua perkara yang berkaitan dengan dia, tapi bila pakcik tua atau orang biasa di depan, layanan biasa biasa sahaja

Awas penagih kemegahan dan hormat manusia....!

Jangan dicari hormat dan pandangnya orang pada kita dalam hal agama, nescaya rosak binasalah!!!

Saturday, November 12, 2011

Because Love Is A Verb
Aku teringat kata-kata seorang guruku, Ustaz Hasbullah, yang mengajar subjek agama semasa tahun pertama di UIA dulu, besarnya nilai kasih sayang suami isteri dapat dilihat apabila salah seorang jatuh sakit dan memerlukan penjagaan rapi daripada pasangannya.

Cerita di bawah mengisahkan apa yang disebut oleh beliau itu yang aku kira sangat mendidik jiwa...

Sumber: Harian Metro

“BANYAK sudah wang dihabiskan bagi mengubati penyakit isteri saya, sehingga kini sudah mencecah ribuan ringgit namun dia tetap begini,” kata warga emas, Mamat Endut 67.

Isterinya, Salmah Ali ,76, mengalami strok yang teruk disebabkan pendarahan dalam otak dan kini, dia yang menjaga isterinya yang terlantar sakit sejak lebih 11 bulan lalu.

Keadaan isterinya bertambah teruk sejak beberapa bulan kebelakangan ini sehinggakan tidak lagi mampu menguruskan diri sendiri.

“Dulu semasa dia mula-mula sakit, dia mampu berjalan perlahan-lahan dan makan sendiri. Namun sejak beberapa bulan lalu, bertambah teruk malah dia tidak dapat bangun langsung jika tiada bantuan daripada orang lain,” katanya semasa ditemui di rumahnya di Jalan Datuk Onn Mersing Kanan, baru-baru ini.

Mamat mengakui segala tanggungjawab menjaga isterinya dilakukan seorang diri termasuk memandikan isterinya serta tugas lain.

“Dulu semasa sihat, dia sangat rajin. Namun sekarang dia tidak mampu berjalan dan bercakap akibat penyakit dihidapinya,” katanya yang mempunyai lima anak yang semuanya sudah berkeluarga.

Selepas Salmah disahkan berpenyakit, dia terpaksa berhenti kerja sebagai nelayan kerana tiada siapa menjaga isterinya yang terlantar.

Isterinya itu juga terpaksa menggunakan lampin pakai buang kerana tidak lagi mampu menguruskan diri sendiri.

“Saya menerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat sebanyak RM300 kerana saya menghidap penyakit berkaitan hati dan selalu pengsan.

“Akibatnya saya tidak boleh melakukan kerja berat manakala duit yang diberikan JKM saya beli lampin pakai buang dan susu untuk isteri.

“Dalam sebulan, perbelanjaan untuk membeli lampin pakai buang sekitar ratusan ringgit dan dalam sehari, isteri saya memakai tiga hingga empat helai lampin,” katanya.

Segala takdir itu diterima dengan reda dan menganggap ia tanggungjawab suami menjaga isteri walau apa juga yang berlaku.

“Air mata berlinangan apabila memandikan dan memberikannya makan. Sayu melihat keadaan isteri dulu yang kuat dan tabah akhirnya terlantar sakit.

“Hanya Tuhan saja yang tahu perasaan seorang suami. Namun, semua ini saya terima dengan hati yang terbuka dan akan menjaganya sehingga ke akhir hayat saya,” katanya.

...............................

Buat para suami dan isteri, kasih sayang itu anugerah Allah...sebagaimana perasaan itu wujud sejak dari lafaz aku terima nikahnya, pupuklah sehingga ke akhir usia...

Dengan kasih sayang, tiada bezanya rupa dan kudrat, lantaran pengorbanan yang tidak terhitung dan cinta yang telah dicurahkan sejak sekian lama

Thursday, November 10, 2011

Moga Doa Lebih Bererti
Apa yang biasa kita doakan?

Cuba ingat kembali apa yang selalu kita minta dalam doa sama ada lepas solat atau di mana-mana tempat yang lain.

Biasanya berkaitan dengan perkara-perkara hidup di dunia seperti kejayaan dalam sesuatu, kemudahan dalam melakukan sesuatu, dikurniakan apa yang dihajati dan sebagainya.

Pembaca sekalian,

Selalu tak kita doa untuk akhirat? Perkara-perkara yang berkisar tentang akhirat antaranya syurga Allah, hisab, naungan Allah, bersama Rasulullah SAW dan lain-lain.

Atau doa sesuatu yang Allah minta dari kita antaranya keikhlasan dalam beribadah, menjadi orang yang bersyukur pada Allah waktu susah dan senang (kerana amat sedikit orang yang bersyukur sebagaimana yang disebut dalam Al-Quran), keteguhan iman kepada Allah dan lain-lain.

Jangan lalai dalam doa sebagaimana jangan lalai dalam solat.

Perhatikan doa kita...perhatikan setiap perkataan dalam doa kita.

Biarlah ringkas tapi bermakna. Biarlah tidak Arab tapi diminta dengan penuh pengharapan.

Berdoalah sebagai ibadah dan ketaaatan, bukan semata-mata kerana memohon sesuatu daripada Allah.

Apa yang dipohon (yang semestinya kebaikan) itu penting. Tetapi yang lebih utama ialah perbuatan MEMOHON KEPADA ALLAH itulah yang lebih penting.

Sudah pasti doa yang terbaik ialah apa yang diajar oleh Allah dan RasulNYA.

Lihatlah doa dari ayat Al-Quran dan yang diajar oleh Nabi SAW.

Penuh dengan adab. Dimulakan dengan susun kata yang menginsafkan.

Cuba lihat doa ini, baca dan hayati:

Ya Allah, Engkau adalah Tuhanku

Tiada Tuhan selain Engkau

Engkau telah menciptakan aku, dan aku adalah hambaMu

Dan aku selalu berusaha menepati ikrar dan janjiku kepadaMu dengan segenap kekuatan yang aku miliki

Aku berlindung kepadaMu dari keburukan perbuatanku

Aku mengakui betapa besar nikmat-nikmatMu yang tercurah kepadaku

Dan aku tahu dan sedar betapa banyak dosa yang telah aku lakukan

Maka ampunilah aku

Tidak ada yang dapat mengampuni dosa selain Engkau

(Hadith riwayat Al-Bukhari No. 5831)