Sunday, October 31, 2010

Pesan Guru

"Tidak! Bahkan kamu mencintai kehidupan dunia
dan mengabaikan (kehidupan) akhirat"


(Surah Al-Qiyamah, Surah ke-75, Ayat 20-21, Juzu' 29, m/s 578)

Setiap kali membaca ayat ni, aku teringat kepada salah seorang guruku sewaktu di SMKA Tok Jiring dulu, iaitu Ustaz Ramli bin Muda. Ayat ni beliau baca sewaktu mengajar dalam kelas. Aku sudah lupa waktu tu ustaz sedang mengulas tentang isu apa.

Ustaz juga merupakan guru Al-Quran di sekolah. Aku selalu bimbang bila hendak membaca di hadapannya. Beliau pernah menegur tentang bacaanku yang sengau dan dengung yang tidak tepat. Aiseh, rasa macam dah betul, tapi ada lagi yang silap rupanya. Pernah suatu hari, aku bertugas membaca al-Quran pada waktu pagi. Di sekolah kami, setiap hari, para pelajar akan beratur di luar kelas untuk membaca Al-Quran, Asmaul Husna dan berzikir munajat, yang dibimbing oleh pengawas sekolah. Pagi itu, aku tersilap membaca satu ayat. Kesalahan besar plak tu. Memang ingat betul baca macam tu. Apa lagi, hari tu terus kena tegur.

Seperkara lagi yang masih aku ingat sampai hari ni ialah pesan beliau sewaktu mengajar subjek Pendidikan Islam. Katanya lebih kurang begini:

Ustaz mengajar ni, ustaz nak anak-anak murid ustaz dapat 2 benda. Yang pertama, untuk pelajaran dan peperiksaan dan yang kedua, untuk bawa dalam kehidupan. Sebab itulah, setiap kali sesi pembelajaran, beliau mulakan dengan tazkirah, walaupun beliau tidak menyatakan secara rasmi itu adalah tazkirah. Kemudian, barulah difokuskan untuk pelajaran. Untuk pelajaran sekalipun, mana-mana yang penting akan dikaitkan dengan kehidupan.

Sekarang, beliau sudah bersara dan merupakan Imam Masjid Kampung Padang Air, Kuala Terengganu. Kali terakhir aku menziarahinya ketika Hari Raya, dua atau tiga tahun lepas. Bertemu dengannya mengimbau kenangan belajar di sekolah.

Ilmu yang bermanfaat, buat bekalan di akhirat, dari orang yang sama dengan nasihatnya yang masih sama, tapi penuh MAKNA!


Kenangan bersama rakan-rakan Tingkatan 3 Al-Furqan
sewaktu di SMKA Tok Jiring tahun 2000.

Wednesday, October 27, 2010

Mencari Damai


Luangkanlah masa untuk tengok dan muhasabah...Friday, October 22, 2010

Makluman - Kuliah Maghrib

Tajuk:
"Ibrah dari Ibrahim a.s."

Tarikh:
23 Oktober 2010 (Sabtu malam Ahad)

Masa:
7.15 malam (selepas solat Maghrib)

Tempat:
Surau Pasar Jeram, Kg Jeram, Manir,
Kuala Terengganu

SEMUA DIJEMPUT HADIR

Monday, October 18, 2010

Anak Muda Belum Merdeka

Imam Muda - Legasi Sebuah Kemerdekaan


Wacana Perdana: Anak Muda Belum Merdeka

Tarikh: 8 Oktober 2010, Jumaat

Tempat: Perkarangan Kulliyyah Perubatan, UIAM Kuantan

Ahli Panel:

1) Prof Dr Abdul Aziz Bari (Pensyarah UIAM)
2) Dato’ Ustaz Tuan Ibrahim Tuan Man (Naib Presiden PAS)
3) Amin Idris (Motivator)
4) Lokman Nor Adam (Exco Pemuda UMNO)

Moderator: Dr Wan Azizi (Pensyarah UIAM)


Rumusan:


1) Yang dikatakan belum merdeka adalah dalam aspek minda dan akhlak sebahagian daripada anak muda.

2) Keluarga, rakan sebaya, institusi pendidikan, media dan kerajaan adalah pihak-pihak yang bertanggungjawab untuk berusaha memperbaiki keadaan. Hala tuju dan jalan penyelesaiannya mestilah kembali kepada pendekatan Islam.

3) Tujuan pengutusan Nabi SAW adalah menyempurnakan akhlak yang mulia.

4) Akhlak adalah nilai yang perlu ada dalam aqidah, sosial, ekonomi, politik dan seumpamanya.

5) Runtuh atau kekal sesuatu tamadun adalah bergantung kepada akhlak masyarakatnya.

6) Hala tuju hidup anak muda perlu jelas dan diperjelaskan. Contohnya dalam program PLKN, apa halatuju, motif dan natijahnya?

7) Jika elemen yang merosakkan melebihi eleman yang mendidik ke arah kebaikan, usaha mendidik boleh gagal. Analogi: 1 orang mengecat rumah manakala 10 lagi menconteng. Cantikkah rumah itu?

8) Dalam aspek keluarga sekarang, kebanyakannya gagal membina model ikutan. Model ini boleh jadi ibu ayah, adik-beradik atau sesiapa sahaja di kalangan ahli keluarga.

9) Sikap yang ditonjolkan lebih memberi kesan daripada sekadar kata-kata. Contoh: orang yang bercakap agama tetapi dialah kaki ponteng, mungkir janji dan tidak menepati masa, tidak akan berjaya mengajak orang ke arah kebaikan.

10) Masa depan negara terletak pada anak-anak muda. Mereka adalah legasi terbaik yang ditinggalkan oleh sesuatu generasi.

11) Islam diutus dalam masyarakat yang teruk tetapi berjaya melahirkan tokoh-tokoh anak muda yang berakhlak mulia dan beriman seperti Ali, Zubayr, Talhah, Al-Arqam, Abdullah bin Mas’ud, Sa’ad bin Abi Waqas, Jaafar bin Abi Talib, Zaid bin Harithah, Mus’ab bin Umair, Umar Al-Khattab dan Abu Bakr.

12) Jangan terlalu asyik mencari salah orang walaupun itulah hakikat yang terpaksa kita hadapi dalam sistem demokrasi yang ada pada hari ini.

13) Orang tua juga bermasalah tapi fokus diberi kepada orang muda kerana merekalah penyambung perjuangan.

14) Dalam konteks undang-undang, ia sebenarnya adalah cara mengawal atau pencegahan dan dalam sesetengah keadaan, undang-undang adalah panduan. Contohnya: undang-undang jalan raya.

15) Undang-undang bukan penyelesaian mutlak. Pendidikan atau tarbiyyah adalah 1st line manakala undang-undang atau hukuman adalah 2nd line kerana manusia biasanya akan ada juga yang jenis tak dengar kata walaupun sudah diberi didikan.

16) Ada 2 aspek dalam undang-undang. 1) peruntukan undang-undang dan 2) penguatkuasaan. Kedua-dua mesti berfungsi dengan baik. Biasanya yang pertama sudah baik tetapi realitinya yang kedua itu banyak yang bermasalah.

17) Orang muda dan sesiapa sahaja perlu bertindak berdasarkan keilmuan, bukan sentimen. Semangat orang muda mesti dipandu oleh ilmu.

18) Pendedahan kepada kepemimpinan negara perlu jika kita ingin melihat anak muda sebagai generasi pelapis yang baik.

19) Apa sahaja perkara baik yang diperjuangkan, mestilah atas dasar kepentingan umat, bukan kepentingan individu.

20) Corak kebangkitan anak muda hampir sama di kebanyakan tempat di seluruh dunia kerana merekalah yang paling dekat dengan sumber maklumat dan paling agresif ingin mengetahuinya.

21) Dalam isu demonstrasi, kuasa digunakan setelah usaha demi usaha dilakukan melalui saluran yang betul tetapi tidak diendahkan. Tabiat anak muda, mereka akan cuba mencari jalan lain apabila disekat.

22) Generasi awal Islam berjaya kerana: 1) yakin dengan Islam (aqidah) yang dibina melalui ilmu dan 2) zuhud dengan dunia.

23) Takrif hak berpolitik bagi mahasiswa perlu diperjelas. Sejauh mana? Boleh memegang jawatan ke? Boleh menghadiri ceramah ke? Semua orang boleh atau ada syarat-syarat tertentu supaya akademik mereka tidak terabai?

24) Pastikan kita betul-betul tahu dan pasti tentang sesuatu dari sumber yang betul, bukan sekadar mendengar dari pihak lain atau anggapan kita semata-mata. Banyak yang memberi pandangan mengikut pengetahuan ‘surface’ tentang sesuatu sehingga berlaku salah faham.

25) Peranan mahasiswa di negara maju dan negara membangun berbeza. Di negara maju, hak-hak rakyat banyak diambil berat manakala di negara membangun, masih banyak aspek-aspek yang perlu diperbaiki dalam sistem pentadbiran.

26) ‘Good government and good opposition’ adalah suatu sistem ‘check n balance’ yang baik untuk kepentingan rakyat.

27) Politik diam tidak membina pemikiran dan tindakan yang matang kepada anak-anak muda. Mereka perlu ada budaya menyuarakan pandangan.

28) Dalam bertindak, 1) jadikan ilmu sebagai dasar & amalkan agama dengan kefahaman dan penghayatan, bukan sekadar warisan , 2)tengok realiti semasa (waqi’), 3)dengan matlamat nak bina umat, 4) pandang jauh ke depan

29) Pendidikan seks yang cuba diketengahkan oleh sesetengah negara lebih bersifat health-related (yang lebih menekankan soal elak penyakit itu dan ini) dan bukannya spiritual-related (rabbaniyyah)

30) Sekularisme atau memisahkan agama daripada urusan hidup berlaku dalam dua aspek. Luar masjid dan dalam masjid. Untuk luar masjid, itu biasa disebut. Namun, bila sekularisme wujud dalam masjid, masjid akan gagal berfungsi untuk memberi kekuatan kepada umat.

Akhir kalam…masih teringat kata-kata seorang senior kepadaku…jangan buat program untuk ajak orang dekat pada Allah sehingga menyebabkan kita sendiri jauh dari Allah (bukan maksudnya tak boleh berprogram langsung). Bersemangat mesyuarat, atur program dan follow up itu ini sampai terabai solat berjemaah, tak sempat baca al-Quran, tak tanya khabar mak ayah dan buat lebih kurang dalam akademik. Betulkan definisi pengorbanan dan utamakan yang utama di sisi Allah.

Juga kata-kata seorang tokoh ulama' - kita mestilah fundamental dari segi prinsip, contemporary dari segi pendekatan dan futuristic dari segi misi dan visi

Tuesday, October 12, 2010

PRP oh PRP

INI BUKAN PANTUN ATAU SYAIR...


Awalnya bersiap-siap nak pi kerja
Pakai kemas-kemas, cukup lengkap semua aksesori
Nanti lewat jalan jam, silap-silap punch card merah

Mudah-mudahan awal juga bersiap untuk ke masjid
Pakai sehabis baik, lengkap berwudhu'
Nanti lambat tak sempat berjemaah, terlepas kuliah


Tekunnya baca guideline itu dan ini
Nak faham prosedur dan arahan kerja
Takdela nampak macam tak tau apa

Harapnya tekun juga baca Al-Quran
Nak faham perintah, nak belajar dari sejarah
Takdela rasa kosong je hidup


Banyaknye buku log yang nak kena isi
Tak rekod elok-elok silap-silap tak lulus PRP
Sokongan preceptor pun nak kena perolehi

Bagaiman agaknya buku amalan
Tak pernah ditunjuk, tak tahu mana yang kurang
Kalau lebih kurang, lulus ke akhirat?


Ingatkan jadual tugas sejenis je
Tengok-tengok ada macam-macam plak
Waktu biasa, flexi, lunch call, extended, night shift, hjg minggu
Mesti sentiasa alert
Bila pulak nak ke stesen berikutnya?, stesen apa?, apa persediaan?

Sehari 24 jam, sama untuk semua orang
Diisi dengan apa, itu bezanya
5 hari penat bekerja, hujung minggu luangkan masa
Sikit pun takpe
Untuk lebih mengenaliNYA
Night shift lagi berkesan
Sekali sekala extended pun jadi juga
Untuk renung ayat-ayatNYA
Sebab tak selamanya di dunia
Tempat berikutnya akan tiba jua


Bila terima...screen
Bila isi...screen
Bila dispense...screen
Banyaknya screen prescription
Beria-ria tak nak bagi salah
Supaya pesakit tak susah
Kita pun tak serba salah

Hmm...screen akhlak, ibadah, aqidah
Sudah?


Hello hello hello
Selamat pagi, selamat tengahari, selamat petang
Boleh saya bantu

Hello, hello, hello
Assalamu'alaikum...mak ayah
Terima kasih jaga orang dari kecil sampai kerja
Sekarang, biarlah orang yang bantu mak ayah
Dah lama mak ayah susah dan susah-susah


Encik...cik..hormatnya orang pada kita
Berjalan pun dipandang
Ada pembantu yang boleh membantu

Tengok apa panggilanNYA...
Hamba-hambaKU...
Wahai orang-orang yang beriman...
Tengok apa yang dipandangNYA
Hati dan iman...
Siapa tak kenal Umar, hebat pemerintahan...tapi merendah diri
Abu Bakar...orang kanan dan sahabat paling rapat dengan Nabi...tapi merendah diri
Ibn Abbas...alim...tapi merendah diri
Tengok Asy-Syafi'e, Al-Qardhawi, Al-Marbawi
Manusia-manusia hebat yang lantang, gagah tapi hatinya merendah diri pada Allah


PRP oh PRP...
Jadilah PRP yang hebat, penuh komitmen dan proaktif,
Siang bekerja membangun umat, membawa imej Islam
Malam merendah diri pada YANG MAHA ESA...

Saturday, October 2, 2010

SELAMAT HARI KONVOKESYEN!

SELAMAT HARI KONVOKESYEN KEPADA SEMUA GRADUAN
UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA

"Tiba masanya ilmu dan budi itu disebar..."