Thursday, September 17, 2009

Selamat Hari Raya


Taqabbalallahu minna wa minkum!

Semoga Ramadhan yang akan berlalu menjadi bekal yang berguna untuk kita.

Semoga kita terus istiqamah dengan kebaikan.

Semoga sentiasa mendapat keredhaan Allah.


Belakang, dari kiri: Akmal, Husni, Hilmi, Muzani dan Afiq

Depan, dari kiri: Abah dan Mak


SELAMAT HARI RAYA khas buat mak, abah dan adik-adik. Ampun dan maaf dipinta atas segala kelemahan, kekasaran, kurang berusaha dan apa-apa yang menyingung perasaan. Buat adik-adik, kalian sudah besar panjang. Bersedialah untuk menjadi orang yang akan diberi lebih banyak tanggungjawab. Dulu, mak dan abah yang bersusah payah membesarkan kita, kini, tiba pula waktu kita untuk berbakti kepada mereka. Lengkapkanlah diri dengan ilmu agama dan akhlak yang baik. Moga kita menjadi anak-anak yang soleh yang mampu mendoakan mereka.


Tidak dilupakan semua saudara mara. Sepupu rasanya dah sampai 60. Minta maaf mungkin ada yang tak sempat bertanya khabar terutama sebelah mak di Kelantan. Insya Allah, buat adik-beradik mak; Ayah Mat, Che Su dan Mak Ngah Ma sekeluarga, kita jumpa di Kelantan, mungkin raya ke-4 atau 5. Kepada adik-beradik abah yang 12 orang; Mak Long, Pck Zaki, Pck Yan, Pck Marwan, Ayah Chik, Pck Hin, Pck Man, Mck Geni, Mck Mah, Mck Ma dan Mak Su sekeluarga. Juga buat adik-beradik tok; Pak Su Hashim, Mak Su dan Makcik sekeluarga.


Seterusnya, untuk semua guru dan pensyarah yang telah mendidik saya di Tadika KEMAS Kg. Jeram, Sek. Keb. Banggol Peradong, Pusat Tuisyen Sarjana Batu 6, Pusat Tutorial During Burung, SMKA Tok Jiring (terutamanya Us Ramli, Us Ibrahim, Us Nawawi, Allahyarham Us Wan, Cikgu Halim, Cikgu Mohd Noor, Cikgu Bakar, Ustazah Fatimah, Ustazah Maimunah, Ustazah Wan Sabariah, Cikgu Noraini, Teacher Salmi dan semua guru-guru yang lain), Darul Quran JAKIM (terutamanya guru tasmi’ saya Ustaz Taufik b. Husein dan coordinator Ustaz Che Abdul Majid & Us Majid), Pusat Matrikulasi UIAM (terutamanya Us Maszlee dan Bro Norazman atas kuliah-kuliah yang banyak menyedarkan) dan UIAM Kuantan. Terima kasih atas segala ilmu yang telah dicurahkan. Terima kasih kerana mendidik saya sehingga mampu berdiri seperti sekarang. Hanya ALLAH yang mampu membalas jasa cikgu,ustaz, teacher, sir, madam, brother dan Dr.!


Juga buat rakan-rakan seperjuangan dari tadika hinggalah ke menara gading. Ada yang sudah pergi mengadap Ilahi. Yang masih diberi nikmat hidup, teruskan perjuangan kalian. Terima kasih rakan-rakan Kelas 6 Arif SK Banggol Peradong, Kelas Al-Furqan Form 1-3, Kelas 4 dan 5 Al-Ikhlas serta AJK Badan Pengawas Sekolah dan Persatuan Kemahiran al-Quran SMKA Tok Jiring. Di Darul Quran: AJK IQRAC. Di Pusat Matrikulasi UIAM: AJK AYC dan NEC. Di UIA Kuantan: AJK IPhA dan Nuqaba' CouncilUcapan raya istimewa juga buat rakan-rakan Bachelor of Pharmacy, IIUM sesi 2006-2010 dengan ucapan “Minta maaf semua, banyak kekurangan sepanjang jadi batch leader korang. Terima kasih banyak tolong hingga melangkah ke final year. Tahun ni Ramadhan terakhir la kita ye sebagai pelajar universiti. Yang pasti, korang semua bagus-bagus. Moga semua berjaya dalam hidup!”


Untuk akhirnya, sedikit perkongsian artikel berkaitan raya. Sama-samalah kita baca:


HARI RAYA BUKAN HARI SEDIH
(Dr Mohd Asri bin Zainul Abidin)

http://www.drmaza.com/home/?p=717


AMALAN SUNNAH SEMPENA AIDILFITRI
(Mohd Yaakub bin Mohd Yunus)

http://akob73.blogspot.com/2008/09/amalan-amalan-sunnah-untuk-aidilfitri.html


HARI RAYA IDILFITRI : YANG PERLU & YANG JANGAN DILAKUKAN
(Ustaz Zaharuddin Abd Rahman)

http://www.zaharuddin.net/content/view/612/72/


SELAMAT HARI RAYA. MAAF ZAHIR BATIN.


Daripada saya sekeluarga,


Hj. Hasbullah b. Dato’ Hj. Mohd Said

Hjh. Siti Shabariah bt. Mat Zin

Mohd Muzani b. Hasbullah (UIAM Kuantan)

Mohd Zulhilmi b. Hasbullah (UiTM Shah Alam)

Mohd Zulhusni b. Hasbullah (UiTM Shah Alam; just graduated)

Muhammad Afiq b. Hasbullah (UiTM Machang)

Muhammad Akmal b. Hasbullah (Kolej Matrikulasi Perak)

Sunday, September 13, 2009

Nasihat Dari Kawan

ISLAM datang dengan 1 pakej. Ibarat sebuah kereta, kita tidak hanya membeli pintu atau stereng sahaja, kita membeli seluruh komponen sebuah kereta yang lengkap. Untuk memandunya dengan baik, kita perlu dilatih di sekolah memandu, mendapat lesen dari JPJ, dan berlatih membiasakan diri kita memandunya hingga boleh kita bawa laju di jalan biasa mahupun lebuhraya.

Begitu juga dengan agama. Sejak dari kecil sampai dewasa, kita berusaha memperbaiki diri kita untuk amalkan ISLAM secara menyeluruh. Dalam soal mendidik, fitrah manusia memang bertahap. Namun, dalam perkara-perkara yang wajib, tidak ada separuh separuh. Mana yang selesa, kita ambil, mana yang tak selesa, kita tinggalkan. Pastu dicampur-campur ala ABC.

Puasa tapi solat tinggal

Puasa tapi mengumpat dan mengeji (walaupun hati rasa tak sedap...teruskan juga)

Puasa tapi bergurau senda lelaki perempuan bukan mahram macam adik beradik atau suami isteri

Puasa tapi bangga diri rasa ibadah lebih dari orang lain

Puasa tapi aurat tak jaga (lelaki dan perempuan, dua dua buat)

Puasa tapi tengok perkara-perkara tak elok

Yang disuruh dibuat, yang dilarang pun dibuat. No such compromy!

Semuanya kerana menjaga SELESA. Semuanya kerana memandangnya SELESA.

SELESA?

Ya, selesa dengan keadaan sekeliling yang majoritinya begitu. Selesa kerana menjaga hati. Selesa kerana alah bisa tegal biasa. Selesa kerana sayang. Selesa kerana berhikmah yang tak kena pada tempatnya. Tahu tapi tak faham. Tahu, faham tapi tak apalah, teruskan dengan tapered down pengetahuan dan kefahaman tu di mana-mana bahagian otak. Buat je tanpa rasa bersalah pada manusia apatah lagi PENCIPTA.

Ini antara persoalan-persoalan yang bermain dalam minda terutamanya mereka-mereka yang memegang jawatan. Kenapa difokuskan golongan pemimpin? Kerana memegang jawatan berat kedudukannya di sisi Allah. Generasi awal Islam menolak atau meratapi diri bila diberi amanah. Kenapa sampai begitu? Kerana segala perbuatan/keputusan/cadangan kita dan orang bawah akan dipersoalkan oleh Allah kepada kita. Dalam bab mencegah kemungkaran misalnya, kita diberi kuasa nombor 1 daripada 3 pilihan kuasa yang disebut oleh Nabi s.a.w. KUASA TANGAN = JAWATAN.

Mari muhasabah dan merenung dalam dalam perkara ini. Kita bukan yang terbaik. Kita tidak tahu di mana kedudukan kita di sisi Allah. Tetapi kita diberi akal, hati dan jasad untuk menilai. Apa yang boleh kita nilai selain daripada lahiriah? Tiada yang lain. Kita tak akan mampu menilai hati.

Nasihat saya pada diri sendiri dan semua, jangan dicampuradukkan Ramadhan atau bila-bila sekalipun dengan perkara-perkara yang tidak elok. Ukur tidak elok dengan ukuran agama, bukan anggapan kita semata-mata. Anggapan manusia mungkin tersilap kerana perbezaan latar belakang dan pengalaman serta ilmu. Perkara salah yang besar dipandang ringan. Ukuran agama takkan pernah silap. Ukuran agama selari dengan fitrah kebaikan dalam diri manusia. Tanyalah hati, detik hati memang akan benarkan apa yang benar. Adakah ini boleh dalam agama? Letak itu sebagai first parameter dalam buat apa sahaja keputusan dan tindakan. Kasihanilah mereka yang disekeliling melihat. Kerana tiada kekuatan, hanya dibenci semahunya dalam hati. Kalau yang tiada kekuatan itu pemimpin, bagaimana? Kita boleh kata itu pemimpin yang lemah. Itu tanggungjawab pemimpin. Tapi di pihak pembuat, renunglah siapa kita, dari mana kita datang dan ke mana nanti kita akan kembali. Argument kita dihadapan Allah esok esok bukan lagi lisan, tapi seluruh anggota badan yang lain dan rujukannya hanya 2: AL-QURAN DAN AS-SUNNAH a.k.a. ISLAM. Mudah cerita, apa sahaja tentang agama yang diajar oleh ibu dan ayah, guru, pensyarah, rakan-rakan atau yang kita sendiri baca.

Kita sedang berada di penghujung Ramadhan. Ambillah peluang ini untuk tengok balik diri kita. Sejak dari baligh hinggalah dewasa, berapa banyak dosa-dosa yang telah kita lakukan. Berapa banyak kita telah mengecilkan hati ibu dan ayah, mengkhianati kepercayaan ibu dan ayah ketika belajar di sekolah atau universiti. Berapa banyak kita solat ala kadar atau buat tak tahu terus pasal solat. Berapa banyak kita kotorkan hati kita dengan dosa-dosa melihat perkara mungkar. Berapa banyak kita telah buat tak tahu pasal perkara perkara yang dilarang tapi kita buat juga kerana CINTA dan NASFU. Jika ajal kita esok, adakah kita bersedia pulang kepada Allah dengan tangan dan hati kita yang kotor dengan dosa-dosa dan maksiat? Dosa-dosa yang dipandang ringan. Dosa-dosa yang dipersoalkan. Dosa-dosa yang saban hari kawan-kawan kita tegur dan resah hati kerananya.

Cukuplah selama ini kita kecewa dan hanyut dalam kegelapan. Tertekan, tidak tenang, tanpa arah tuju. Berubahlah. Bina hidup baru sebagai seorang Muslim yang taat kepada Allah. Kita tidak akan rugi. Kedamaian! Itu yang menunggu kita. Ramai yang ingin melihat kebaikan dalam diri kita. Ramai yang mendoakan. Insya ALLAH, kita tak akan rugi dengan perubahan. Biarlah diejek kawan-kawan satu geng, asalkan jangan diejek selama-lamanya oleh Allah. Mari kita cari redha Allah, biarpun kita terpaksa berhadapan dengan marahnya manusia yang tidak mengerti.

YA ALLAH...MULAI SAAT INI, AKU INGIN BERUBAH. KAU TUNJUKKANLAH JALAN YANG BENAR PADA DIRIKU. AMPUNKANLAH DOSA-DOSAKU YANG LALU. BERIKANLAH AKU KEKUATAN. BERSIHKANLAH HATIKU DARI KEGELAPAN SILAM. JAUHKANLAH AKU DARI SEMUA ITU. KURNIAKANLAH AKU KETENANGAN HIDUP YANG HAKIKI.

Thursday, September 10, 2009

5 Families 5 StoriesMenarik juga mendengar atau membaca kisah Muslim minoriti di negara negara tertentu. Membuka minda. Bukan apa, sudah terbiasa dengan isu-isu dalaman pelajar, universiti dan kekelamkabutan politik dan sosial negara kita sekarang, rasa macam dapat ‘melancong’ percuma bila mendengar pengalaman sebenar bagaimana saudara saudara kita di sana survive. Seronok dapat dengar ceramah dari pensyarah foreigner. Kalau di Kulliyyah Farmasi, saya sangat berminat dengan ceramah Dr Ra’id dan yang terbaru Dr Marzuq. Pensyarah tempatan seperti Dr Mohamed Awang juga sangat baik penyampaiannya. Antara elemen yang paling saya cari dalam setiap ceramah mereka ialah MEMBUKA MINDA. Dengan networking yang luas sebagai pensyarah, mereka ada banyak cerita-cerita inspirasi yang boleh dijadikan teladan dan persoalan dalam diri, “Muzani...usaha kau masih sedikit!”

Saya tak pernah ke luar negara. Sabah, Sarawak dan Labuan pun tak pernah. Paling banyak pergi ke Pahang (UIA Kuantan kan), KL & Selangor (DQ, Matrik UIA PJ dan saudara mara sebelah ayah ramai kat sana) dan Kelantan (saudara mara sebelah mak). Kalaupun ada peluang insya Allah, dalam masa terdekat ni ialah umrah bersama keluarga (yang baru di peringkat perancangan) ataupun bersama rakan-rakan pelajar Tahun 3 dan 4, Kulliyyah Farmasi (juga di peringkat mendapatkan kelulusan). Moga dimurahkan rezeki dan diberi kesempatan. Sebelum ni pernah ikut temuduga untuk Kursus Bahasa Arab yang akan dijalankan di Arab Saudi, tapi tak berjaya. Frust sposen. Dulu masa SPM pun memang tak minta ke oversea. Waktu tu tak minta sebab macam tak ada harapan je nak dapat. Lagipun, bila dah dapat tawaran DQ, fikir punya fikir, akhirnya buat keputusan untuk tetap dalam negara dulu. Kalau ada rezeki, sambung di peringkat master dan PhD je la (waktu tu la, sekarang ni tak tahu la dapat ke tak, kena struggle CGPA dulu la bro). Jadi, jealous juga mendengar pengalaman kawan-kawan yang belajar di luar negara.

Berbalik kepada cerita minoriti Muslim tadi, saya teringat pidato yang disampaikan oleh Dr Zakir Naik ketika beliau datang ke Malaysia (menontonnya melalui YouTube http://www.youtube.com/watch?v=Sola4SYJ0ck). Tajuknya “Why The West is Coming to ISLAM?”. Dalam pidato tu, Dr Zakir jelaskan satu persatu ciri-ciri yang ada pada masyarakat barat yang membuatkan mereka cenderung kepada ISLAM. Antaranya ialah penekanan mereka terhadap evidence-based dan sikap rajin dan tekun dalam mengkaji. Salah satu sebab lagi yang saya rasa menjadi asbab hidayah kepada mereka ialah Islam tulen yang dihayati oleh Muslim minoriti di sana. Sebagai minoriti, cabarannya hebat. Di Malaysia, perkara yang sama juga berlaku kepada non-Muslim yang memeluk ISLAM. Saya pernah berada dalam kuliah Bro Lim Jui Soon, salah seorang aktivis dakwah di negara kita. Mendengar cerita bagaimana beliau memeluk ISLAM dan cabaran-cabaran yang dihadapi, termenung panjang dibuatnya. Bukan cabaran seminggu dua. Ini cabaran berbulan-bulan dan bertahun tahun selepasnya.

Semasa saya membuat latihan industri di sebuah kilang farmasi di Pelabuhan Klang, saya berkesempatan untuk mengenali beberapa rakan non-Muslim dari UKM. Gembira tapi malu. 2 perasaan bercampur bila mendapati reaksi dan cakna mereka tentang ISLAM kadang-kadang mengalahkan kita yang Muslim. “Itu sembahyang jumaat, ada ceramah kan?”, “Kamu mahu sembahyang kan, sudah pukul 1 lebih”, “Eh, kalau kita di tempat yang tiada jam, macam mana nak tahu waktu solat?”, “Tadi saya nampak surau di sana, kamu nak sembahyang boleh pergi sana, nanti kami tunggu di meja makan”. Itu antara dialog-dialog sepanjang membuat latihan selama 6 minggu.

Kesimpulannya, kena ambil iktibar dari kesungguhan Muslim minoriti untuk dijadikan teladan dalam menelusuri hidup sebagai Muslim majoriti bukan sahaja pada bilangan, tapi harap-harapnya juga pada kualiti.