Saturday, January 3, 2009

Palestin: Sekilas…

Minggu ni ialah tahun baru hijrah 1430 dan masihi 2009. Namun, tiada yang baru dalam episod derita dan tangis rakyat Palestin. Jalan cerita yang sama dan skrip yang sama. Cuma ‘pelakonnya’ bersilih ganti dengan generasi-generasi baru; sama ada yang menindas atau tertindas.

Berikut saya ringkaskan beberapa rentetan peristiwa-peristiwa tersebut:

a) Hingga hari ke-7 (2 Januari 2009) serangan terbaru Israel ke atas Palestin, dilaporkan seramai 428 orang terkorban dan 2220 lagi cedera.

b) Di New York, Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengadakan sidang tergempar selepas Negara Arab mengemukakan resolusi mendesak Israel segera menamatkan serangannya. Amerika Syarikat menolak draf resolusi tajaan Libya yang menggesa krisis di Gaza dihentikan. (Bakal Presiden AS, Barrack Obama agaknya hanya mampu membisu, mungkin masih mencari-cari kunci untuk masuk ke biliknya di White House pada 20 Januari 2009 sambil direnung tajam oleh Yahudi)

c) Israel menolak cadangan Perancis untuk mengadakan gencatan senjata segera selama 48 jam untuk menambah bantuan kemanusiaan kepada 1.5 juta penduduk Gaza.

d)Mesyuarat Tergempar Jawatankuasa Eksekutif OIC untuk membincangkan serangan Israel ke atas Gaza di Jeddah, Arab Saudi pada 3 Januari 2009. Abdelaziz Aboughosh, Duta Palestin ke Malaysia dalam temubual dengan Berita Harian berkata, “Kami tidak perlukan sebarang kecaman dalam mesyuarat ini, sebaliknya tindakan yang praktikal”. Seorang pembaca pula menggariskan 3 perkara penting yang mesti diberi keutamaan iaitu menghentikan keganasan Israel, membuka pintu sempadan dan membangunkan semula Gaza.

Mari kita merenung ayat 120 surah al-Baqarah,

“Dan orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan rela kepadamu (Muhammad) sehinggalah engkau mengikuti agama mereka. Katakanlah, “Sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang sebenarnya)”. Dan jika engkau mengikuti keinginan mereka setelah ilmu (kebenaran) sampai kepadamu, tidak akan
ada bagimu pelindung dan penolong dari Allah”.Ya Allah! Berilah pertolongan kepada saudara-saudara kami di Palestin!

Untuk maklumat terkini dan ulasan, sila layari http://www.palestinkini.info

Thursday, January 1, 2009

We Are Somebody to Somebody

Setiap kali musim cuti dan balik kampung mengingatkan aku kepada banyak perkara. Ramai orang di sekeliling yang memerlukan kita dan kita memerlukan mereka. Walaupun mungkin penat dan payah, aku hanya berharap dapat mengusahakan yang terbaik untuk diri dan orang di sekeliling. What you give, you get back. It’s either in the same form, in other form, now or then, from people and surely from HIM, in this world and in the hereafter, if we are sincere and it’s according to shari’ah.

Ramai yang menanti, ramai yang mengharapkan kita. Masih jelas di fikiranku suatu ketika dulu bila seorang ibu saudaraku yang agak susah kehidupannya mengalirkan air mata di depanku, menyambut salamku dan mencium tanganku. Aku tergamam. Tak tahu apa yang patut diucapkan. Sepatutnya aku yang berbuat begitu. “Nanti muzani dah kerja dan senang bolehlah Mak Ngah tumpang” pesannya yang membuatkan aku makin terkedu.

Dalam hidup ini, ramai yang inginkan kebaikan buat kita. Ibu dan ayah, datuk dan nenek, adik-beradik, saudara mara, guru-guru, kawan, sahabat, teman, ketua, pimpinan dan mungkin seseorang yang tak pernah kita kenali. Bila teringat semua tu, ia menjadi satu dorongan yang kuat untuk aku berusaha…berusaha menjadi orang yang terbaik untuk memberi yang terbaik kepada mereka. Sebab itulah bila akademik aku merosot, barulah aku sedar, bagaimana nanti harapan semua orang pada aku. Aku akui, sekarang memang aku benar-benar terngadah dengan hantukan yang cukup kuat, mengetuk segala memori kecemerlanganku di sekolah, pandangan dan sanjungan tinggi oleh guru-guru dan saudara mara, harapan mereka-mereka di sekelilingku dan tanggungjawab terhadap masyarakatku. Hantukan-hantukan kecil sebelum ni belum cukup menyedarkan aku rupanya.

Kalau bukan kita, siapa lagi yang boleh dijadikan tempat bergantung untuk memimpin masyarakat. Pengalaman aku dikampung cukup mengajarku memang pemuda kena jadi penggerak. Ibarat jantung yang memerlukan pacemaker, begitulah masyarakat memerlukan orang-orang yang sedar, tahu dan mahu kebaikan untuk semua.

Ye, kadang-kadang kita alpa dan hanyut dengan kehidupan. Syaitan memang akan mencari segenap penjuru untuk mengenakan kita. Andai kita okey dalam certain aspect, dalam aspect yang lain kita mungkin kalah. Memang manusia ada kelebihan dan kekurangan. Cuma berhati-hatilah, jangan sampai kekurangan kita menjadi dalil untuk kita mengalah kepada hujah-hujah syaitan yang akhirnya kita ‘free fall’ dalam kealpaan kita.

We are somebody to somebody

Seorang anak kepada ibu dan ayahku

Seorang cucu kepada datuk dan nenekku

Seorang abang kepada adik-adikku

Seorang saudara kepada keluarga terdekatku

Seorang pelajar kepada guru-guruku

Seorang guru kepada pelajar-pelajarku

Seorang jiran kepada jiranku

Seorang kawan, sahabat dan teman kepada rakan-rakanku

Seorang ketua kepada pimpinanku

Seorang pengikut kepada pemimpinku

Seorang saudara kepada saudara Islamku

Andai diri keseorangan
Ingatlah dan ingatkanlah
Kita tetap SEORANG HAMBA KEPADA PENCIPTANYA YANG MAHA AGUNG

ALLAH KNOWS by Zain Bikha

When you feel all alone in this world
And there’s nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows
Allah knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows

CHORUS
No matter what, inside or out
There’s one thing of which there’s no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

CHORUS

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows

CHORUS (x2)

BRIDGE:
Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows.

Sedih Itu Tazkirah

Dalam menelusuri kehidupan, tidak dapat tidak, akan ada waktu dan ketikanya, hati merasa sedih dengan apa yang menimpa. Kehilangan orang yang tersayang, kegagalan dalam mencapai impian dan cita-cita, ditimpa penyakit dan bala yang dasyat, jasa dan pengorbanan yang tidak dihargai dan pelbagai lagi situasi. Mungkin ada yang mampu hadapinya dengan baik dan tenang, mungkin juga ada yang kecewa.

Walaupun pahit dan payah, sedihlah seadanya. Terimalah dengan hati terbuka. Barangkali, ada kealpaan yang perlu disedari, ada kesilapan yang perlu diperbaiki dan ada sesuatu yang menanti. Moga diri kita kuat menghadapi tanggungjawab dan amanah yang dipikul.

Sedih membuat kita ingat, sedih menyedarkan kita…KITA HAMBANYA.